Weboldal karbantartás – alapvetően mit old meg?

//Weboldal karbantartás – alapvetően mit old meg?

Weboldal karbantartás – alapvetően mit old meg?

A honlapot is karban kell tartani úgy, ahogyan szinte mindent, ami fontos számunkra. Ha autónkat hordjuk a szerelőhöz olajcserére, és a kertünket is felkészítjük a télre, akkor evidensen gondolkozva a honlappal is fogunk foglalkozni annak érdekében, hogy hosszú távon rendelkezésünkre álljon. Ezt a feladatot pedig arra kell bízni, aki ezzel foglalkozik nap, mint nap. Persze ez nem jelenti azt, hogy a kisebb dolgokat mi magunk ne tudnánk elvégezni a CMS rendszerek világában, de adódhatnak olyan szituációk, amikhez bizony el kell a profi segítség.

A digitális tartalmak mennyiségre óriási mértékben növekszik. Ezt a trendet évek óta folyamatosan láthatjuk, mint, ahogyan azt is, hogy a “tartaloméhség” is egy ezzel együtt növekvő fogalom lett. Egyre több mindent keresnek a felhasználók a weben, melyre megoldásokat, tippeket, azonnali információkat várnak. A keresőoptimalizálásban jártasabb honlap tulajdonosok tisztában vannak vele, hogy a Google is kiemelten szereti azon oldalakat, melyek időről időre bővülnek, frissülnek, aktualizálódnak. Azonban az idő előrehaladásával a honlapunk elemei elavulhatnak, akárcsak a rajtuk megosztott információk, ezért van szükség rendszeresen a honlap karbantartására.

Weboldal karbantartás – alapvetően mit old meg?

A weboldal, honlap karbantartás egy idő és háttérismeret igényes feladat. Viszont elengedhetetlen annak érdekében, hogy a céljaink felé haladjunk, és ne távolodjunk tőlük. Ha valaki komolyan veszi az online jelenlétét, akkor nem is lehet kérdéses. Havi, vagy éves szinten pár ezer forint költséget jelent, a tudat, hogy adataink, tartalmaink biztonságban vannak. De mi van akkor ha házon belül intézzük?

A weboldal kezelését tarthatjuk a cégünkön belül is. Felvehetünk szövegírót, marketingest és rájuk bízhatunk minden a témában felmerülő feladatot. Oké, de alapvetően, őket nem erre vettük fel. Nincsenek programozási ismereteik és ha gond, van akkor a fejlesztőhöz kell fordulni. Tehát egy lépést kihagyhatunk az egyenletből, ha ezt a feladatot kiszervezzük. Arról nem beszélve, hogyha a megnövekedett érdeklődés és munka miatt a kolléga elhavazna, akkor biztosan erre fog a legkevésbé ügyelni.

Mi van akkor, ha nem érjük el a korábbi fejlesztőt?

Ez ma már sajnos egy igen gyakori probléma. Nem csak az ügyfelek számára jelent gondot, a megbízható és lelkiismeretes munkát végző honlap készítésre specializálódott vállalkozásoknak is problémát jelent. Egyrészt az ügyfél finoman szólva sem nagy bizalommal vág bele a közös munkába, másrészt, ha valamit át kell venni, akkor meg kell érteni a korábbi fejlesztő gondolatmenetét. Sokszor jött jól a biztonságos teszt környezetben történő előzetes frissítés, hiszen ilyenkor derül ki, hogy korábban a kódba belenyúltak, és nem a legjobb, legegyszerűbb megoldásokat választották. Az pedig elég nagy probléma, ha elszáll a design egy apró bővítmény frissítésének okán. Szélsőséges eset ugyan, de volt rá precedens, hogy nem akarta vállalni a fejlesztő az oldal további karbantartását egyéb okok miatt. Ilyenkor nem tudunk mit tenni kell keresni valakit, aki elnyeri a bizalmunkat.

Jobb a helyzet, de nem vagyunk előrébb, ha elérjük a fejlesztőt, de ő bemond egy olyan összeget, amitől az ember melléül a széknek. Bevált módszer, hogyha valaki el van havazva és nem akar valamit vállalni. De nem korrekt. Egységes árakkal minőségi munkával lehet csak hosszútávon elégedett partnerekkel együtt dolgozni, ezért akik így járnak el folyamatosan kapják is a munkákat és lehetőségeket. Ilyen fejlesztőt kell Neked is keresned.

A programozók az idejüket alapvetően erre a feladatra sajnálják, hiszen jóval nagyobb tudással rendelkeznek. Ha célirányosan szakosodtak, akkor pedig nincsenek is megfelelően képben.

Összefoglalva, olyan vállalkozó, vagy vállalkozás a legalkalmasabb erre, aki maga is rengeteg honlapot kezel. Képben van minden aktualitással, friss trenddel és nem esik kétségbe, ha valami nem várt gond adódik egy egy frissítés után. Fontos, hogy az ember kerülje el a szakmai berkekben “plugin huszár” néven emlegetett hobbi fejlesztőket. Hiszen nem lebecsülve munkásságukat az Ő háttértudásuk nem elegendő a komoly üzleti oldalak karbantartásához, fejlesztéséhez. Számold ki hány ügyféltől esel el, hány megrendelés marad ki, ha a honlapod, webáruházad pár napig nem érhető el, vagy funkciójának valamelyike nem működik megfelelően.

Ha bennünket szeretnél megbízni vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot.

2018-03-25T11:42:24+00:00